بررسی تأثیر میدان مغناطیسی بر آبکاری الکتریکی فلزات مغناطیسی و غیر مغناطیسی نانوساختاری
استاد راهنما
دکتر محمد ابراهیم بحرالعلوم
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
در این تحقیق تأثیر میدان مغناطیسی بر آبکاری الکتریکی فلزات مغناطیسی و غیرمغناطیسی نانوساختاری مورد مطالعه قرارگرفت. برای این منظور ابتدا پوششهای نانوساختاری نیکل و مس با استفاده از روش آبکاری الکتریکی ضربانی بهترتیب بر ورقههای مسی و آلومینیومی پوشش دادهشد. به منظور مطالعهی ترکیب شیمیایی و مورفولوژی سطح، آنالیزهای X-ray diffraction(XRD) و Scanning Electron Microscopy(SEM) مورد استفاده قرار گرفت و نشان داده شد که با استفاده از روش آبکاری ضربانی میتوان به ساختارهای نانویی مناسبتری دست پیدا کرد. خواص مغناطیسی پوششهای نیکل نانوساختاری نیز با استفاده از تست Vibrating Sample Magnetometry(VSM) تعین شد. نتایج نشان داد که با اعمال میدان مغناطیسی مساحت داخل منحنی پسماند مغناطیسی برای فلز نیکل نانوساختاری افزایش مییابد و این افرایش در حالت اعمال میدان به صورت موازی با سطح الکترودها بیشتر از اعمال میدان در حالت عمود بر سطح الکترود است.
کلمات کلیدی:فلزات نانوساختاری، آبکاری الکتریکی ضربانی، میدان مغناطیسی، ریختشناسی پوشش.
یکی از روشهای تولید پوششهای نانوساختاری، روش آبکاری الکتریکی است که ذرات در اثر اعمال جریان الکتریکی در پوشش قرار میگیرند[1]. فرآیند آبکاری الکتریکی روشی است که در آن نمونهی موردنظر بهوسیلهی لایههای چسبیده و نازک از فلز دیگر پوشش داده میشود تا ظاهر و یا خواص موردنظر آن بهتر شود. این فرآیند که شامل پوشش دادن یک فلز، آلیاژ و یا کامپوزیت بر روی فلزی دیگر با استفاده از جریان برق است، از بیش از صد سال پیش مورد توجه محققان قرار گرفته است و هدف ایجاد پوششی با ویژگیهای خاص از فلز است. با استفاده از این روش میتوان لایههای نازک از مرتبهی چند نانومتر هم تولید نمود[2].